CDR.cz - Vybráno z IT

Papoušci v zajetí si oblíbili videohovory: Co to pro ně znamená?

Zdroj: Shuttestock

Studie provedená vědci na University of Glasgow a Northeastern University naznačuje, že papoušci v zajetí mají rádi videohovory přes Messenger více než sledování předem nahraných videí. Toto zjištění otevírá nové možnosti pro zlepšení sociálního prostředí papoušků a naznačují potenciál internetu jako prostředku k naplnění jejich potřeb.

Papoušci jsou známí svou společenskou povahou, a když jsou v zajetí, mohou mít problémy s nedostatkem sociální interakce. Nová studie však naznačuje, že videochatování pro ně může být užitečným prostředkem ke splnění jejich sociálních potřeb.

Výzkum provedený vědci na University of Glasgow a Northeastern University porovnával reakce papoušků na možnost videochatovat se svými druhy pomocí aplikace Messenger od Meta a sledování předem nahraných videí. Zdá se, že papoušci upřednostňují živé konverzace.

Zdroj: YouTube

Během studie majitelé devíti papoušků dostali tablety, které byly nastaveny pro videohovory, a pozorovali, jak se jejich miláčci chovají po dobu šesti měsíců. Papoušci strávili až tři hodiny dlouhými živými hovory během 12 sezení, přičemž polovina těchto interakcí obsahovala předem nahraná videa a druhá polovina byly živé hovory přes Messenger. Ošetřovatelé pozorovali, že papoušci byli více zapojení během živých interakcí a trávili s nimi více času.

„Zdá se, že papoušci reagují na živé hovory podobně jako na interakce s ostatními ptáky v reálném životě, což nebyl případ s předem nahranými videi,“ uvedla Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas. Studie naznačuje, že internet může být pro zlepšení sociálního prostředí papoušků užitečný, ale je třeba navrhovat systémy s ohledem na jejich specifické potřeby a schopnosti. Tato studie ukazuje, že pro papoušky může být videochatování prostředkem ke splnění jejich sociálních potřeb, což může vést k většímu štěstí a pohodě v zajetí.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Papoušci v zajetí si oblíbili videohovory: Co to pro ně znamená?

Pondělí, 6 Květen 2024 - 09:44 | DRK | Takže pro příště to bude chtít neomezený tarif...

Zobrazit diskusi