Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Optický kabel s pozlacenými kontakty v Lidlu

Pred vianocami v radiu bezala reklama na setrenie elektrinou az 60%. Stacilo si zakupit nejaku krabicku ktora vam do spotrebica pustila len tolko elektriny a takej aku ten spotrebic potrebuje. Neveril som vlastnym usiam. No co aj mi mame rakusky ekvivalent :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No 60% je hodne, ale obecne to neni blbost, ale fakt, ktery dokonce osetruje nase norma, mnoho zarizeni s motorem a znackou A++ jej ma, tomuto jevu se rika ucinnik a je to rozdil mezi efektivnim a jalovym proudem.

Velka fabrika nesmi vracet proud zpet do site a maji pokud vim receno ze min. 80% musis byt efektivni (pokud to neni vic - 90%)

Proto se montuji komenzatory ucinniku, pasivni a aktivni, pasivni jsou kondenzatory, ktere jalovy proud akumuluji a pak zase uvolnuji, leze dosahnout skutecne az 60%, ale jen u mototoru, neindukcni el. na to nereaguje, nad to tam jiz kondenzatory jsou ve zdrojich, takze uspora muze byt klidne 0%
Moderni pristroje a to i prumyslove stroje jiz tyhle krabicky maji v sobe, ja sam mam jednu malou doma, ale zaplatil jsem za ni cenu soucastek + krabicku, takze 60kc ;-)) ... dovoz z ciny.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kompenzace_%C3%BA%C4%8Din%C3%ADku
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C4%8Din%C3%ADk
http://www.kompel.cz/ - komercni ukazky

Takze blbost to neni, otazka ovsem je, co nabizi obchodnik a co slibuje ;-) ... protoze tohle funguje jen na neco a je tez pravdou, ze moderni pracky, lednicky etc. tohle jiz v sobe obsahuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne ako pises, nove stroje to maju vyriesene, starym hocico nepomoze a kompenzator pre byt ci dom musi mat riadiacu logiku. Inac by sa ucinnik preklopil na opacnu stranu a si tam kde predtym.

V SR je ucinnik pre velkoodber 0,9 az 0,95 zalezi pre ake odbery dodavky. Meraju ho kontinuálne a tak pri sekundovom vychyleni sa platia zaujimave pokuty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kompenzator ale nesnizi naklady domacnosti ani o halir. Elektromery meri cinny vykon a ten bude zhruba stejny s kompenzatorem i bez nej. S kompenzatorem mozna o chlup horsi, protoze i v nem se nejaka energie ztrati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Izaku, jestli mas nejaky elektrotechnicky vzdelani, nebo i pokud to co pise pochazi jen z hodin fyziky, tak se tvuj vyucujici musi v noci hruzou obracet a chodit te strasit.

Ucinik nema ucinnosti absolutni vubec nic spolecneho!

Fabrika musi ucinik kompenzovat z jedineho duvodu - aby nerozhodila stabilitu rozvodny site, ale na merenou spotrebu to zadny vliv nema, nebot to co se meri je vyhradne cinna slozka. Jaloviny muzes odebirat kolik chces a hodinama to ani nehne.

Vetsina fabrik vytvari pro sit indukcni zatez, proto se u nich stavi kompenzatorovny, kde je vpodstate hromada kondenzatoru - vyjde to levnejs nez kompenzovat kazdou masinu extra. Domacnosti jsou naopak velmi casto pro sit spise kapacitni zatezi (takze vlastne taky castecne kompenzuji ucinik fabrik).

To co uvidis v pracce, lednici ... a dalsich, je v odrusovaci kondenzator, nebot jaksi lidsvo nevymyslelo dosud jiny zpusob jak roztocit motor, nez pouzit jiskrici kontakty. Kdyby tam nebyl (nebo pokud je vadny) tak ti provoz bude rusit napr tv a dalsi zarizeni (ktery stim vetsinou pro jistotu pocitaji a maji vlastni ochranu).

=> jakykoli zarizeni i kdyby bylo vykladany diamantama vzazenyma do platiny muze spotrebu v nejlepsim pripade neovlivnit (idealni teorie), v praxi ji vzdy pouze zhorsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jalovy prikon se u fabrik rozhodne meri a uctuje, a vubec to nejsou male sumy. Jeho spotrebicem jsou predevsim civky motoru a transformatoru (pro vytvareni el.mag. pole). To znamena dalsi zatizeni soustavy a vyssi ztraty. Aby fabrika nemusela platit, zainvestuje do kompenzace, ktera je mistnim zdrojem jaloveho vykonu (btw. kondenzator u zarivek neni jen odrusovaci - mensi ve starteru, ale take kompenzacni - vetsi v telese).
Ucinik souvisi s ucinnosti prenosu elektricke energie, ne s ucinnosti samotnych spotrebicu. Jde o to, jak velkou cast z celkoveho prenaseneho vykonu (zdanliveho) zaujima cinny vykon. Pri uciniku 1 je tedy prenasen pouze cinny vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Přiznám se, že pro mě byl perlou už i klasický metalický kabel s pozlacenými kontakty určený k přenosu informací v digitální podobě

Ono to pozlaceni smysl ma, ale predevsim ve statech, kde je vetsi vlhkost vzduchu (zlato neoxiduje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, zlato svůj význam má, ale zdaleka ne takový, jak to v letácích (a na cenovce) vypadá. Líbí se mi zejména, když se o zlatě hovoří v souvislosti s lepším zvukem (u "digitálních" kabelů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U analogového přenosu zvuku to ale snad smysl má, ne? Teda doufám. Snažím se totiž preferovat kabely s pozlacenými konektory...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozlaceny konektor bohuzel neznamena kvalitni kabel. Nekdy se ani o zlato nejedna. Nejsem hifista, ale melo by zalezet hlavne na prechodovych odporech a preslesich pri ruznych frekvencich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejsou pozlacené i konektory zažízení, tak bych tipl, že vyrábíte zajímavý sandwich přechodů mezi kovy. Nevím, kdysi jsem tyto informace zaznamenal v někdejším časáku HiFi.
Fajn špek jsou jakobypozlacené konektory na tkaničkách o průžezu 0.25mm2. Kupci se pochopitelně najdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zlato nereaguje a tudíž i nevytváří přechody (termočlánky atd.). Jinak by se v elektronice tak hojně nevyužívalo (právě na propojení různorodých materiálů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zlato a jeho reaktivnost nema s termoclanky nic spolecneho. S prechodovymi odpory ano. Vyhodami zlata jsou: nizky el. odpor, chem. netecnost (->neoxiduje -> nizky prechodovy odpor na kontaktech), nizsi tvrdost (-> lepsi kontakt s protikusem -> nizsi prechodovy odpor).
Prechod mezi kovy bude, kontakty take nejsoou cele zlate, takze prechod tam automaticky bude, a kde je styk dvou kovu, tam vznika termoclanek. Ale na kontaktech konektoru nema moc prilezitosti se uplatnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepochopil jste. Právě tam, kde je potřeba spojit různorodé kovy, se použije zlatý, nebo pozlacený kontakt, aby se předešlo vytvoření termočlánku (který by vznikl kontaktem právě těch dvou spojovaných kovů). Tak jako se použije předopování polovodiče v místě nanesení kontaktní kovové plošky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem opravdu nepochopil. Zlato vam nezaruci, ze termoclanek nevznikne. Vrstvy med/hlinik maji stejne termoelektricke vlastnosti jako vrstvy med/zlato/hlinik. Vyhodou zlata je pouze to, ze zlato bude chranit pred chemickymi a elektrochemickymi zmenami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlato clanek vytvori taky, jde ciste o pouzity materialy. U konektorovych kontaktu se to prevazne neresi (rozhodne ne u domacich spotrebicu) a zlato se pouziva predevsim pro sve mechanicke a chemicke vlastnosti (viz vejs, neoxiduje, je mechanicky tvarne).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne vsechny digitalni protokoly zarucuji spolehlive doruceni vsech dat. A v takovem pripade je potreba mit co nejlepsi prenosove cesty, kde se i pozlaceny kabel hodi. Audio CD je take digitalni a pro co nejlepsi zvuk je dobre mit neposkrabany povrch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozlacený konektor na OPTICKÉM kabelu?? Pořád nějak nechápu čenu to pomůže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na optickem to take nechapu. Mluvil jsem o metalickem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, trochu mi uniklo zanoření stromu…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Audio CD je sice digitalni ale ma minimum samoopravnych kodu (o dve vrstvy mene nez datove CD). Ergo pokud vam jde o kvalitni zvuk tak to CD hned po koupi nagrabujte a ulozte v bezeztratovem formatu (WAV PCM nebo treba FLAC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom jsem chtel demonstrovat, ze kdyz je neco digitalni, neznamena to, ze neni dulezita "analogova" kvalita kabelu/media.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi zvuk mit urcite nebudou, ale pokud je kabel parametrama na hranici, muze zlaceni byt tim rozdilem mezi funguje/nefunguje. Kazdopadne solidni metalickej kabl = zlaceny konektory.

Ad cena - rek bych ze v kazdym chipu v mobilu/digitalkach/... je zlata vic. Takze cena dvou zlacenych konektoru +$1 je tak +- odpovidajici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ja bych se pozlacenym konektorum u metalickych kabelu nesmal. Rekneme, ze nekdo chce nejaky kabel pouzivat "navzdy" a pozlacene konektory vyrazne prodlouzi dobu, nez to prestane mit kontakt uplne :-)
Je samozrejme otazka, co to je "pozlacene", lecktery pozlaceny konektor zlato nikdy nevidel..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Příkladem budiž RJ45 koncovky z číny za 100ks/65Kč ty jsou z bronzu nebo takového něčeho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to normální fosforový bronz. Běžný materiál na kontakty díky své pružnosti. Nic divného. Jen možná nejsou pozlacené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

článek je o optickém kabelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sice jo, ale daleko důležitější je průřez kabelu, jeho odpor, útlum, topologie, odrušení atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pozlatit se dá i ho*no, takže nějaká přidaná hodnota tam určitě bude :-)

Dobré jsou i ty parametry kabelu... průměr vodiče 1mm a stínění 4mm... to se u optiky cení ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale cena je lidlovská, tak v čem je problém? Ten kabel fungovat bude, není předražený. A že si tam nějaký markeťák všiml, že konektory jsou pozlacené a uvedl to do letáku, to přece ještě neznamená, že to je podvod? Daleko hůř na mě působí "hifi" (alias "lépe hrající") pozlacené kabely za tisícové částky - tam bych viděl pole neorané na testy..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenom to né, to přiláká slintající hifi mágy, flame nebudou brát konce

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podvod to neni. Kámoš tam byl a prý má ten kabel opravdu pozlacené koncovky :) Stejně tak můžou prodávat kráječ na chleba s přípojkou do internetu a pokud tam skutečně bude RJ45 konektor, tak to neni podvod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nie kazdy RJ45 konektor je pripojka do internetu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a né každý kousek pozlaceného kovu je kontakt ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze se nejedná o Atomstormfilter, nýbrž o AtomsTRomfilter...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Panenko skákavá mají model 2012 ono se to snad vážně ještě prodává?
http://www.nucleostop.de/ ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj měl jsem za to , že prodejce v Rakousku stíhali pro podvod

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě WIFTe jde o normální záměnu popisu. Tento zřejmě měl být u digitálního koaxu. Nechápu ten humbuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozlátené kontakty na optickom kábli sú dôležité asi tak, ako automat na kondómy vo Vatikáne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nehci ti brát iluze, ale nevěř že se ve vatikánu nehřeší ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

obzvlášť, když je tam sex povolen už od 11 let...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

11? pocuvaj nejako to prehanas myslis ze su tam sami gerontofili ? uber.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle wiki je to 13, tak jako ve zbytku Italie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve Vatikanu je sex legalni uz od 12 - toz nesmysl to neni urcite.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty kravo Jaro, cetli jste o tom NucleoSTOPu, mazec, ten clovek by zaslouzil Nobelovku za vykoristovani lidske blbosti, vhustit lidem nazor, ze z jaderne elektrarny jdou Tachiony po dratech az k vam domu, to je opravdu napad za 739euro :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.